Istanbul Turkey 2013 (part 1)

Entri kali nih saya nak share lokasi travel saya ke Istanbul Turkey. Actually saya berangkat dari England pasal flight ke England dulu, dah puas jalan2 ke England tibalah masanya kami bertolak ke airport Luton. Dari England kami menaiki flight EasyJet, EasyJet ni kira mcm AirAsia laaaa.Low cost katekan, murah jugak laaa. Kami berempat anak beranak dalam 250 pound, dalam RM 1100 la pasal waktu ni duit MYR agak tinggi….1 pound  = RM4.80

Easyjet @ Luton airport
wings EasyJet

Di Istanbul ni ada 2 airport, satu Sabiha Gokcen Airport dan satu lagi Ataturk aiport. Sabiha airport ni macam LCCT gitu, setelah sampai diairport kami memang awal2 dah book airport transfer. So far yang saya survey rating yg ni bagus……http://www.istanbulairportshuttle.com/…kos dalam 25 euro seorang return, so kira ok laaaaaa

yeayyyyyy!!!!!….dah sampai isketambola

Dalam perjalanan tu memang excited abess la kan pasal nak tengok dengan mata kepala sendiri tentang masa kegemilangan ketamaduanan kerajaan Uthmaniah.Sebelum trip ni pon kami dah baca beberapa novel tentang Sultan Muhammad AlFatih dan Kamal Ataturk, saya suggestkan uollss baca novel nih. Memang naik wooooo bulu roma!!!….

 Setibanya kami di Istanbul kami terus check in ke hotel, kami cari hotel di area Sultahnamet pasal kat area tu memang banyak attraction Dekat dengan Haghia Sofea, terusan Bhosporus, muzium Topkapi dan Grand Bazaar. Bab transport pulak memang senang pasal kat sini public transport banyak. Bab public transport ni korang jangan ler bimbang, train memang bersepah2 tengah2 jalan. Just beli jer kat auto machine tu, no worries ada bahasa english. Kalau tak tahu sangat boleh tanya local. Bagi pandangan saya tak perlu kot nak ambil van/chartered kereta. Just walk around and enjoy all the scenery along street. Hotel kami berdekatan dengan stesyen SIRKECI, so memang bersebelahan dengan Bosphorus Strait.
the hotel
outside hotel appearance

entrance to hotel

lobby
minum maghrib

train around Istanbul
the old town of Sultahnamet
Kami sengaja datang pada musim bunga (spring) pasal nak tengok munge2 yang cantek. Tapi keburukan nya hotel masa spring agak mahal sikit dan orang agak ramai berkunjung ker Istanbul.

anok beranok bergabaq
ummar dengan muka tak puas hati nya
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s